HTML

Éhesférfi

Gyors életek - gyors ételek.. Mire éhes egy férfi? Szexre, pénzre, hírnévre, sikerre, hírekre? Netán egy jó vacsorára? Akkor csapjunk bele a közepébe..

Címkék

allergia (1) autó (1) baj (1) barack (1) bejgli (1) beteg (1) blog (4) bor (2) budapest (2) büfé (1) csirke (2) desszert (1) dugó (1) ebéd (1) éhes (7) élet (2) ember (1) enni (1) este (1) étel (2) étterem (1) evés (1) fakanál (1) férfi (9) fiú (1) fotó (1) fotók (1) főz (2) főzés (4) funny (1) gyógyszer (1) gyorsétel (1) gyümölcs (1) hambi (1) hamburger (2) hellókarácsony (2) hús (1) inni (1) ital (1) kaja (5) karácsony (2) kép (1) kínai (1) kőbánya (1) konyha (2) kutya (2) lány (5) magyar (2) meki (2) méz (1) mit (1) nasi (1) (4) nyár (1) occó (1) onlineturi (1) orr (1) ország (2) orvos (1) orvosok (1) pest (1) pici (1) reggeli (2) resale (1) rizs (1) ruhacsere (1) sex (3) sör (2) süt (2) sütés (5) süti (1) szem (1) szex (6) szomjas (1) tejbegríz (1) természet (1) tojás (1) vacsi (1) vacsora (1) vasal (1) vendég (1) vicces (1) víz (1) Címkefelhő

Friss topikok

Mi a "háj"zet?

mindenolyanzavaros 2009.11.03. 11:18

Érdekes, hogy miközben az emberek elszegényedése, a gazdasági világválság és a jelzálog hitelek bedőlésének korát éljük, a dohányzás után az elhízás a második leggyakoribb oka az emberek elhalálozásának. A kettő együtt jobban belegondova az egyik legköltségesebb mellékzöngéje életünknek. A dohányzás persze nem kötelező, de hát az emberek gyengék, és inkább kifizetik az egyre emelkedő cigaretta árakat, de nem teszik le azt.

 

Az evés más, - létszükséglet-, mondják. Persze, hogy az, de nem mindegy mivel csillapítjuk éhségünket. A modern kor sok fantasztikus találmánya mellett rengeteg átkot is hozott az ember fejére. Tápszerek, fogamzásgátlók, génkezelt ételek, gyorséttermek, cigaretta, mind- mind az elhízás legjobb barátai.

300 millió ember számít túlsúlyosnak napjainkban és ez javarészt természetesen a modern, "civilizált", fejlődő országok polgáraiból áll össze. Ne felejtsük el, hogy mindannyian hibásak vagyunk, elkényelmesedtünk, és ez a kényelem az utánunk jövő generációra még inkább igaz. Amikor ránézünk egy pufi kisgyerekre és azt monjuk, de aranyos, helyes, ne felejtsük el, hogy mikor felnő, már nem ezekkel a jelzőkkel fogjuk illetni, ha a  hasonló pufiságát továbbviszi 20-as, 30-as éveire is.

Felelősséggel tartozunk a felnőttként az utókorért, és sok-sok problémától mentjük meg őket, ha odafigyelünk az egészséges étkezésre már a kezdetektől. Hogy az egészséges étkezés sokba kerül? Ez egy felfújt lufi, azoknak a téveszméje, akiknak nincs étkezés zsír nélkül, akik pénzt adnak a gyereknek, hogy vegyél valamit reggelire, és nem érdekli, hogy mit vesz belőle.

Az embernek a szőr feláll a hátán, ha meglát egy családot kövér kisgyerekkel vásárolni, és a kosarukba kukkantva csak chipszet, kólát, édességet és egy fél disznót lát. Természetesen ugyanez a család vasárnapi ebédét a közeli mekiben költi el, a gyereket lefoglalja a menühöz kapott játék, legalább csöndben van.

A jóléti társadalmak felmérései mind azt mutatják, hogy hatalmas összefonódás van az élelmiszer- és vendéglátó-ipar termékei és a fitnessz termek elterjedése között. A reklámok, a vásárlás közben minket érő benyomások sorban arra ösztönöznek minket, hogy belépjünk abban a körforgásba, amit a modern ember standardjaként sulykolnak belénk.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet egy 2004-es tanulmánya szerint a kifejezett elhízás
Magyarországon 1,5 millió embert érint, további 2,7 millió minősül túlsúlyosnak. A jelenség
az egész fejlett világon általános, hogy egyetlen példát említsünk: egy 2005-ös tanulmány
rámutat, hogy az Egyesült Államok lakosságának 65%-a túlsúlyos. Különösen ijesztő a növekedés
üteme: a tanulmány szerint ugyanez az arány 1960-ban még mindössze 25% volt!
Régóta ismert, hogy az elhízás milyen komoly egészségügyi kockázatot jelent. Számtalan
betegségről igazolódott be, hogy kialakulásában a túlsúly (akár csak 20%-nyi is) etiológiás
szerepet játszik; hogy csak a legfontosabbakat említsük: non-inzulin dependens diabetes mellitus,stroke, ischaemiás szívbetegségek. Itt emelendő ki, hogy a szívinfarktus és az  agyvérzés a vezető halálokok közé tartozik Magyarországon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az elhízás Magyarország egyik legaggasztóbb és leginkább terjedő népbetegsége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ehesferfi.blog.hu/api/trackback/id/tr261495105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása